Fakty i Mity

Przygotowany przy współpracy z dietetykiem dr n. o zdr. Moniką Mielus. Oceniony merytorycznie przez pracowników Działu Medycznego Mylan Healthcare Sp. z o.o., Viatris 29.04.2022

Zasady odchudzania to bardzo obszerny temat. Pierwsza reguła to zaprzestanie dostarczania większej ilości energii (kalorii) niż jest nam potrzebna. Nie zawsze oznacza to mniejszą ilość jedzenia, tylko wybór jedzenia innej jakości! Jak więc jeść żeby schudnąć? Przede wszystkim zacząć od jednej z trudniejszych rzeczy w odchudzaniu: regularności. Brzmi to oczywiście banalnie, ale zjadając dwa duże posiłki w ciągu dnia oraz przegryzając w pośpiechu drożdżówkę popijaną napojem energetyzującym nie osiągniemy sukcesu. Jeżeli nie jesteśmy w stanie wygospodarować czasu na 5 posiłków, to 4 również w zupełności wystarczą. Ważne, żeby zachować w miarę równe odstępy czasu. Regularność posiłków w diecie to przede wszystkim lepsza redukcja tkanki tłuszczowej i mniejsza strata masy mięśniowej. Trzeba też wziąć pod lupę własne podejście do nazwy posiłku – czy zjedzenie jabłka, garści orzechów, kubka jogurtu to już przekąska lub posiłek, czy w moim mniemaniu „właściwie nic nie zjadłam/zjadłem”? Nieświadome i częste „chwytanie” po drobne przekąski (nawet te zdrowe), może dostarczyć dodatkowej ilości energii, którą potrzebujemy zredukować. Oczywiście główne posiłki to sprawa najważniejsza i wymagająca również organizacji, nakładu czasu i pracy. Wiedza, co wybierać i jak komponować posiłki, to ten najtrudniejszy element w samodzielnej walce. Tutaj na początek powinien pojawić się specjalista, czyli dietetyk, żeby naprowadzić nas na prawidłowe i „zdrowe” tory. Zmiana diety zawsze wymaga czasu i cierpliwości. Więc jak jeść, żeby schudnąć? Przede wszystkim zacząć od uważności co i jak do tej pory zjadamy oraz uzbroić się w pokłady spokoju. Niestety trzeba się także przygotować na drobne porażki – przecież nasze nawyki żywieniowe nie zmienią się z dnia na dzień!


1. https://ec.europa.eu/jrc/en/health-knowledge-gateway/promotion-prevention/nutrition/food-based-dietary-guidelines [dostęp 29.04.2022]

2. Normy żywienia dla populacji Polski, Jarosz M. (red. naukowa), Instytut Żywności i Żywienia, 2017;154-158.

3. Pietrzykowska, E. Wierusz- Wysocka, B. Psychologiczne aspekty nadwag, otyłości i odchudzania się. Pol. Merk. Lek., 2008, XXIV, 143, 472.