Fakty i Mity

Przygotowany przy współpracy z dietetykiem dr n. o zdr. Moniką Mielus. Oceniony merytorycznie przez pracowników Działu Medycznego Mylan 29.11.2019

Węglowodany są głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Znajdują się w produktach roślinnych. Największe ilości odnajdziemy w przetworach zbożowych, suchych nasionach roślin strączkowych i ziemniakach, ale również w owocach i warzywach. 1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal. Dodatkowo, warto wiedzieć, że glukoza jest podstawowym źródłem energii dla mózgu i krwinek czerwonych. Jednak w przypadku spożywania zbyt małej ilości węglowodanów (poniżej 100g/dobę) organizm wytwarza ciała ketonowe, które zakwaszają organizm.1

Diety bazujące na niskiej podaży węglowodanów przyczyniają się do znacznej utraty wagi, jednak istnieją doniesienia że takie diety stosowane długotrwale, mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie (m.in. na serce, nerki, lipidogram)2.

Podstawową zasadą diety odchudzającej jest ograniczenie wysoko przetworzonej żywności z dodatkiem cukru, a zwiększenie podaży warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych3. Przykładem dobrze zbilansowanej diety, która zgodnie z wynikami badań okazuje się być tak samo efektywna w utracie wagi jak dieta nisko-węglowodanowa, jest dieta śródziemnomorska3.


1. Normy żywienia dla populacji Polski, Jarosz M. (red. naukowa), Instytut Żywności i Żywienia, 2017;98-114.

2. Bilsborough S.A., Crowe T.C; Low- carbohydrate diets: what are the potential short and long-term health implications?; Asia Pacific J Clin Nutr 2003;12 (4): 396-404

3. Koliaki C et al.; Defining the Optimal Dietary Approach for Safe, Effective and Sustainable Weight Loss in Overweight and Obese Adults; Healthcare 2018, 6, 73;