Enzymy trawienne

Przygotowany przy współpracy z dietetykiem dr n. o zdr. Moniką Mielus. Oceniony merytorycznie przez pracowników Działu Medycznego Mylan 29.11.2019

Każdy z nas dostarcza swojemu ciału niezbędnych materiałów do życia, robimy to kilka razy dziennie spożywając posiłki, które dają nam siłę do codziennych czynności. Ze składnikami pokarmowymi musi sobie poradzić nasz układ pokarmowy.

Prawidłowe odżywianie, czyli trawienie i wchłanianie pokarmów, wymaga odpowiedniej koordynacji skomplikowanej czynności ruchowej oraz wydzielania różnych rodzajów enzymów rozkładających składniki pożywienia. Trawienie polega na rozkładzie przy pomocy enzymów trawiennych dużych cząsteczek pokarmowych związków organicznych (białek, tłuszczów, cukrów) na substancje małocząsteczkowe, przyswajalne przez organizm.

Trawienie rozpoczyna się już w jamie ustnej,
gdzie przy udziale śliny następuje wstępny proces trawienia. Zawiera ona min. amylazę – enzym rozkładający wielocukry. Kolejna faza trawienia odbywa się w żołądku dzięki pepsynie – enzymowi rozkładającemu białka. Właściwe trawienie obywa się jednak dopiero gdy pokarm z żołądka trafia do jelita cienkiego – tu trafiają soki trawienne.  W trawieniu pokarmów niezbędne są enzymy produkowane i wydzielane przez tzw. gruczoły trawienne czyli między innymi wątrobę i trzustkę. Jedną z wielu funkcji wątroby jest wydzielanie żółci. Żółć nie spływa bezpośrednio do dwunastnicy, ale gromadzi się w pęcherzyku żółciowym. Podstawową rolą żółci jest tzw. emulgacja – czyli rozbicie dużych cząstek tłuszczów na mniejsze.