Układ trawienny

Przygotowany przy współpracy z dietetykiem dr n. o zdr. Moniką Mielus. Oceniony merytorycznie przez pracowników Działu Medycznego Mylan Healthcare Sp. z o.o., Viatris 29.04.2022

Trawienie tłuszczów rozpoczyna się w jamie ustnej i żołądku lecz znacząca faza zaczyna się dopiero w dwunastnicy.

Treść pokarmowa docierająca do dwunastnicy miesza się z wydzielaną do jej światła żółcią, która emulguje tłuszcze zawarte w papce. Żółć poprzez obniżanie napięcia powierzchniowego oraz zamykanie cząstek tłuszczów w mikropęcherzykach, działa podobnie jak płyn do mycia naczyń ułatwiający mycie zatłuszczonych naczyń. Dzięki temu proces zapoczątkowany w żołądku zachodzi dalej, a tłuszcz tworzy emulsję złożoną z bardzo drobnych kropelek tłuszczu. Następnie do światła dwunastnicy zostają wydzielone przez trzustkę enzymy: lipaza trzustkowa, fosfolipaza i esterazy. Zadaniem ich jest rozkład wiązań chemicznych tłuszczów złożonych, którego końcowym etapem jest mieszanina kwasów tłuszczowych. Dopiero w tej postaci tłuszcz może być wchłaniany ze światła jelita i wykorzystywany przez organizm jako materiał energetyczny lub zapasowy. 

Jak widać trawienie i wchłanianie bez odpowiednich enzymów byłoby niemożliwe, a niestety ich poziom spada wraz z wiekiem dlatego często osoby starsze mają dolegliwości związanie z nieodpowiednim trawieniem. Brak enzymów trawiennych w skrajnych przypadkach może prowadzić do  niedożywienia i znacznego wyniszczenia organizmu. By uniknąć tych sytuacji zaleca się zwykle suplementację enzymów trawiennych.1

  • Interna Szczeklika – podręcznik chorób wewnętrznych pod redakcją P. Gajewskiego, wyd. Medycyna Praktyczna, Kraków 2012