Fakty i Mity

Przygotowany przy współpracy z dietetykiem dr n. o zdr. Moniką Mielus. Oceniony merytorycznie przez pracowników Działu Medycznego Mylan Healthcare Sp. z o.o., Viatris 29.04.2022

Ryby dzielimy ze względu na pochodzenie (słodkowodne i morskie) bądź zawartość tłuszczu (chude, średniotłuste i tłuste). Nasze Morze Bałtyckie z ryb morskich oferuje przede wszystkim dorsza, śledzia i łososia. Z ryb hodowlanych możemy wyróżnić karpia i pstrąga. Ryby stanowią bardzo dobre źródło białka. Dorsz jest rybą bardzo chudą, śledź, karp i pstrąg średnio tłustą, a łosoś tłustą. Najzdrowsze i najbardziej pożądane w rybach są kwasy omega-3, które mają niezwykle ważne znaczenie w profilaktyce chorób serca. Pomimo najwyższej zawartości kwasów omega-3 w łososiu i śledziu, niestety zawierają one więcej niż pozostałe ryby substancji niepożądanych (np. dioksyn). Pstrąg hodowlany zawiera tych substancji najmniej, choć również z drugiej strony znacznie mniejszą ilość kwasów omega-3 niż np. łosoś. Najzdrowsze połączenie będzie to spożywanie od czasu do czasu łososia czy śledzia a raz w tygodniu pstrąga hodowlanego, aby zapewnić odpowiednią podaż kwasów omega-3. Dorsz ze względu na dość niską zawartość kwasów omega-3 i również zwiększoną akumulację dioksyn powinien być spożywany sporadycznie. O innych polecanych gatunkach ryb przeczytasz tutaj.


1. http://www.rybynapolskimrynku.pl/substancje-niepozadane-w-rybach-morskich-i-hodowlanych/ [dostęp 29.04.2022].

2. Usydus, Z., Szlinder-Richert, J., 2016, Ryby i przetwory rybne na polskim rynku – wartość odżywcza i walory prozdrowotne, w: Psuty I. (red.), 95-lecie Morskiego Instytutu Rybackiego: aktualne tematy badań naukowych, t. III, Produkty i przetwórstwo rybne, MIR – Państwowy Instytut Badawczy, Gdynia, s. 19–34.