Fakty i Mity

Przygotowany przy współpracy z dietetykiem dr n. o zdr. Moniką Mielus. Oceniony merytorycznie przez pracowników Działu Medycznego Mylan 29.11.2019

Często za problemy z trawieniem obwiniamy żołądek lub jelita. Sam proces trawienia jest skomplikowany i zależy od wielu czynników i organów wewnętrznych. Jednym z narządów biorącym istotny udział w trawieniu jest trzustka. Czynność trzustki można podzielić na zewnątrzwydzielniczą (związaną z procesem trawienia) oraz wewnątrzwydzielniczą (odpowiedzialną za produkcję hormonów m.in. insuliny). Swój udział w trawieniu trzustka zawdzięcza wydzielanym enzymom. Enzymy trzustkowe mają za zadanie rozbić „duże kawałki” białka, tłuszczu i węglowodanów na „mniejsze”, żeby mogły być rozłożone i wchłonięte w jelicie a następnie wykorzystane przez organizm. Gdy zjemy obfity i tłusty posiłek, trzustka „nie nadąża” z produkcją enzymów trawiennych, przez co możemy czuć się bardzo ociężale. Jeżeli enzymy trzustkowe nie są wydzielane przez trzustkę, np. w przypadku większości chorych na mukowiscydozę, niezbędne jest dostarczenie enzymów trawiennych w postaci kapsułek zawierających enzymy trzustkowe np. Kreon Travix. 


1. Dąbrowski A, Jurkowska G, Wereszczyńska-Siemiątkowska U. Choroby trzustki [w:] Choroby wewnętrzne. Przyczyny, rozpoznanie i leczenie. Szczeklik A. (red.), wyd. Medycyna Praktyczna, Warszawa, 2007, 857-880.

2. Charakterystyka Produktu leczniczego – Kreon Travix, zatw. 06.2020

3. Nakajima K, Oshida H, Muneyuki T, Kakei M. Pancrelipase: an evidence-based review of its use for treating pancreatic exocrine insufficiency. Core Evid. 2012;7:77-91.