Fakty i Mity

Przygotowany przy współpracy z dietetykiem dr n. o zdr. Moniką Mielus. Oceniony merytorycznie przez pracowników Działu Medycznego Mylan Healthcare Sp. z o.o., Viatris 29.04.2022

Fasola, groch, soja, soczewica są dobrym źródłem białka i alternatywą dla mięsa. Dominującym składnikiem suchych nasion roślin strączkowych są węglowodany (ok. 60%). Soja jest wyjątkowym przedstawicielem tej grupy, gdyż zawiera dużo tłuszczu dostarczającego nienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego, nasiona roślin strączkowych zawierają składniki mineralne (m. in. potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez), jednak związki te są trudniej trawione z powodu obecności błonnika pokarmowego i fitynianów (obecne w roślinach).  Dodatkowo omawiane pokarmy są źródłem witamin z grupy B1. Ze względu na swój charakterystyczny skład, po ich spożyciu mogą pojawić się nieprzyjemne objawy ze stronu przewodu pokarmowego, a przez ciężkostrawność tych produktów wiele osób rezygnuje z ich spożywania. Sposobem na zmniejszenie ciężkostrawności, jest właściwa obróbka  kulinarna- m.in. długie namaczanie i odpowiednie gotowanie.2


1. Górnicka M. et al.; Analiza Spożycia suchych nasion roślinnych strączkowych w latach 1999-2008 w Polsce; Bromat. Chem. Toksykol.; XLIV; 2011; 4(1034-1038)

2. Durbas M.; Zalety regularnego spożycia nasion roślin strączkowych; Medycyna Praktgyczna; 10.2019; https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/219099,zalety-regularnego-spozycia-nasion-roslin-straczkowych; dostęp dnia 29.04.2022