Fakty i Mity

Przygotowany przy współpracy z dietetykiem dr n. o zdr. Moniką Mielus. Oceniony merytorycznie przez pracowników Działu Medycznego Mylan Healthcare Sp. z o.o., Viatris 29.04.2022

Grejpfrut, ze względu na zawartość witaminy C i potasu, jest niewątpliwie zdrowym elementem diety. Jednak udowodniono, że spożywanie tego owocu (również w postaci soku) może wpływać na działanie niektórych leków. Żeby zrozumieć przyczynę tego zjawiska, należy zgłębić się w mechanizm działania leku. W jelicie cienkim wykazano obecność enzymu, CYP3A4, który bierze udział w metabolizmie leków. Sok grejpfrutowy, blokuje działanie tego enzymu, czyli: leki zamiast zostać zmetabolizowane i wydalone z organizmu, zostają wchłonięte do krwi. Skutkiem takiego procesu jest zwiększona dawka leku w krwioobiegu. Taka sytuacja sprzyja występowaniu działań niepożądanych produktów leczniczych. Oczywiście, wpływ grejpfruta może różnić się zależnie od leku- np. feksofenadyna (stosowana w leczeniu alergii) pod wpływem soku grejpfrutowego osiąga niższe stężenie we krwi, co może doprowadzić do zmniejszenia efektu terapeutycznego.1,2


1. U.S. Food and drug administration; Grapefruit Juice and Some Drugs Don’t Mix; 07.2017; https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/grapefruit-juice-and-some-drugs-dont-mix; dostęp z dnia: 29.04.2022

2. Kiani J., Imam S.Z.; Medicinal importance of grapefruit juice and its interaction with various drugs; Nutrition Journal; 2007; 6:33