Fakty i Mity

Przygotowany przy współpracy z dietetykiem dr n. o zdr. Moniką Mielus. Oceniony merytorycznie przez pracowników Działu Medycznego Mylan Healthcare Sp. z o.o., Viatris 29.04.2022

W czym jest witamina D? Najlepszym źródłem witaminy D jest oczywiście słońce. Jednakże w naszej szerokości geograficznej, szczególnie w okresie od października do kwietnia, wytwarzanie witaminy D w skórze pod wpływem promieni słonecznych jest utrudnione. Poza konieczną suplementacją witaminy D, ważne jest spożywanie produktów bogatych w witaminę D. W czym więc jest witamina D? Główne źródła witaminy D w diecie to ryby. Najwięcej tej witaminy zawiera świeży węgorz, bo w 100 gramach tego produktu znajdziemy około 1200 IU witaminy D, w świeżym łososiu dzikim od 600 do 1000 IU. Śledź w oleju ma więcej witaminy D (808 IU w 100g) niż świeży łosoś hodowlany (100-250 IU/100 g). Natomiast świeży dorsz w porównaniu do wymienionych ryb ma tylko 40 IU wit D w 100 g. Ryby z puszki (tuńczyk lub sardynka) zawierają około 200 IU witaminy D. Inne źródła witaminy D to także grzyby shiitake, żółtko jaja oraz ser żółty.


1. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa: PZWL, 2005.

2. Normy żywienia dla populacji Polski, Jarosz M. (red. naukowa), Instytut Żywności i Żywienia, 2017;108-109.