Fakty i Mity

Przygotowany przy współpracy z dietetykiem dr n. o zdr. Moniką Mielus. Oceniony merytorycznie przez pracowników Działu Medycznego Mylan Healthcare Sp. z o.o., Viatris 29.04.2022

Olej kokosowy ceniony jest w mediach za niesamowite właściwości i zgodnie z przekazem, przede wszystkim ma być pomocny w redukcji masy ciała. Olej kokosowy charakteryzuje się przede wszystkim bardzo zbliżoną kalorycznością do pozostałych olejów. 100 g oleju kokosowego zawiera 884 kcal, a np. olej rzepakowy w takiej samej ilości dostarcza 900 kcal. Działanie „odchudzające” oleju ma swój początek w średniołańcuchowych kwasach tłuszczowych MCT. Czysty olej MCT ma właściwości zwiększające wydatek energii związanej z jedzeniem oraz zwiększa uczucie sytości. Olej kokosowy zawiera również kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe (MCT), jednak nie mają one dokładnie takiego samego składu chemicznego, co czysty olej MCT. Olej kokosowy tylko w około 20% ma takie właściwości jak czysty olej MCT. Czyli trzeba byłoby spożyć go 5 razy więcej, żeby uzyskać pożądany efekt. Dodatkowo olej kokosowy zawiera więcej niż smalec nasyconych kwasów tłuszczowych, które zagrażają naszemu sercu. Co więcej, nie zawiera żadnych witamin ani składników mineralnych. Olej kokosowy nie ma więc właściwości odchudzających, a dodatkowo jego zwiększone spożycie (więcej niż 2 łyżki dziennie), może podwyższać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych!


1. Clegg ME. They say coconut oil can aid weight loss, but can it really? Eur J Clin Nutr. 2017 Oct;71(10):1139-1143.

2. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa: PZWL, 2017.

3. Sacks FM, Lichtenstein AH, Wu JHY i wsp.; American Heart Association. Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association. Circulation. 2017 Jul 18;136(3):e1-e23.