Fakty i Mity

Przygotowany przy współpracy z dietetykiem dr n. o zdr. Moniką Mielus. Oceniony merytorycznie przez pracowników Działu Medycznego Mylan Healthcare Sp. z o.o., Viatris 29.04.2022

W ostatnim czasie, olej kokosowy stał się bardzo popularnym tłuszczem, promowanym jako składnik korzystnie wpływającym na nasze zdrowie 1, 2 , głównie z powodu zawartości średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT)1. MCT charakteryzują się łatwiejszą przyswajalnością, niż kwasy długołańcuchowe, jednak te właściwości nie obejmują substancji znajdujących się w składzie oleju kokosowego1.  Niestety olej kokosowy poza wymienionymi kwasami zawiera w większości niekorzystne dla zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe2,3. W wielu badaniach naukowych potwierdzono, że spożycie oleju kokosowego podnosiło znacznie stężenie złego cholesterolu (LDL)2,3 . W publikacji dotyczącej norm żywienia dla populacji Polski, eksperci zajmują jasne stanowisko dotyczące oleju kokosowego4: ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu, sprzyjających rozwojowi chorób układu sercowo- naczyniowego, należy unikać m.in. oleju kokosowego w diecie osób starszych. Olej rzepakowy ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych- autorzy zalecają zastąpienie nim innych źródeł tłuszczów zarówno zwierzęcych jak i roślinnych4. Z kolei u osób zdrowych bez zaburzeń w gospodarce lipidowej, zaleca się stosowanie umiarkowanych ilości oleju kokosowego (maksymalnie 1-2 łyżki na dobę).5



1. Eyres L, Eyres MF, Chisholm A, Brown RC. Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutr Rev. 2016 Apr;74(4):267-80.

2. Lockyer S, Stanner S. Coconut oil - a nutty idea? Nutr Bull. 2016;2016:42–54

3. Sacks FM, Lichtenstein AH, Wu JHY i wsp. American Heart Association. Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association. Circulation. 2017 Jul 18;136(3):e1-e23.

4. Jarosz M. (red.): Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, 2017; str: 266, 279.

5. Durbas M.; Olej kokosowy w świetle badań naukowych; https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/184589,olej-kokosowy-w-swietle-badan-naukowych; stan z dnia: 29.04.2022