Fakty i Mity

Przygotowany przy współpracy z dietetykiem dr n. o zdr. Moniką Mielus. Oceniony merytorycznie przez pracowników Działu Medycznego Mylan 29.11.2019

Różnorodność współczesnego rynku żywnościowego przyprawia o zawrót głowy. Producenci starają uatrakcyjniać produkty żywnościowe oraz wydłużyć jej trwałość, co często wiąże się dodawaniem różnych substancji dodatkowych. Oprócz tego pojawiają się różne mody i trendy na spożywanie określonych produktów. Na co zwracać uwagę w codziennych zakupach? Co i jak z półki sklepowej wybrać, aby były to zdrowe produkty? Przede wszystkim należy poświęcić chwilę czasu i czytać etykiety – zasada numer 1: im krótszy skład, tym lepiej. Oczywiście zdrowe produkty to przede wszystkim te nieprzetworzone, które znajdziemy w warzywniaku: głównie nasze lokalne i koniecznie kupowane w sezonie warzywa: dynia, jarmuż, natka pietruszki, marchewka, cukinia, pomidory, czosnek, papryka, kapusta kwaszona. Z sezonowych owoców warto sięgać po dziką różę, czarną porzeczkę, truskawki, morele. Koniecznie warto robić zapasy orzechów włoskich czy laskowych. Dlaczego ważna jest sezonowość? Wtedy mamy pewność, że zastosowano mniej nawozów do wyhodowania produktów i dzięki temu są one bardziej korzystne dla zdrowia. Co z mięsem i rybami? Jak sprawdzić, co jest w środku, jak nie ma etykiety? Poszukajmy sprawdzonego dostawcy, najlepiej byłoby kupić produkty bezpośrednio od hodowcy, choć to bywa nie lada wyzwaniem. Podpytanie znajomych i poświęcenie czasu na znalezienie dobrego i godnego polecenia miejsca, np. bazarku, bardzo się opłaca – jest to bowiem inwestycja w nasze zdrowie! Co jeśli robimy zakupy głównie w dyskontach? Pozostaje nam uważnie czytać skład. Pakowane mięsa i ryby posiadają etykiety, co zdecydowanie ułatwia dokonanie właściwszego wyboru.


1. https://apps.fas.usda.gov/newgainapi/api/report/downloadreportbyfilename?filename=Food%20and%20Agricultural%20Import%20Regulations%20and%20Standards%20Report_Warsaw_Poland_3-13-2019.pdf [dostęp 06.02.2020].

2. https://ncez.pl/abc-zywienia-/co-kryje-etykieta/sprawdzisz--z-czego-sklada-sie-produkt [dostęp 06.02.2020]

3. Stadnik S.: Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego, Polish Journal of Agronomy; 2014. 19. 25–35.