Fakty i Mity

Przygotowany przy współpracy z dietetykiem dr n. o zdr. Moniką Mielus. Oceniony merytorycznie przez pracowników Działu Medycznego Mylan 29.11.2019

Każdy, kto chce pozbyć się kilku lub kilkunastu zbędnych kilogramów, ma oczywiście potrzebę uzyskania jak najszybszych efektów. Szybkie tempo chudnięcia możliwe jest głównie podczas stosowania monotonnych diet zawierających np. jeden dominujący składnik. Jedną z takich diet zapewniających taki efekt jest dieta jajeczna, której wyniki można zauważyć już po 2 tygodniach i może spowodować w tym czasie znaczny spadek masy ciała. Niestety w dłuższej perspektywie nie przynosi to pozytywnych korzyści. Po pierwsze, dieta jajeczna opiera się na spożywaniu do 6 jaj dziennie z niektórymi warzywami (np. surowa marchewka, sałata) oraz z niewielkim dodatkiem owoców (jabłko, grejpfrut). Oczywiście dzięki znacznemu ograniczeniu kalorii pozbędziemy się kilku zbędnych kilogramów, ale konsekwencją będzie nieuchronny powrotu do dawnego stylu życia, a wtedy ponownie odzyskamy niechciane kilogramy. Taka „huśtawka” spadków i przyrostów masy ciała powoduje spowolnienie metabolizmu, czyli jedząc to co wcześniej – będziemy tyć. Dodatkowo nagłe spadki masy ciała powodują utratę głównie tkanki mięśniowej, a nie tłuszczowej, osłabiają również odporność organizmu. Podczas stosowania diety jednoskładnikowej bez spożywania dobrej jakości węglowodanów złożonych (jaką jest np. dieta jajeczna), dochodzi do ryzyka występowania zawrotów głowy, osłabieni i omdleń. Dieta jajeczna dodatkowo jest przeciwskazana dla osób z podwyższonym cholesterolem, z chorobami układu pokarmowego m.in. wątroby i trzustki. Generalnie, wszystkie monotonne diety wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie!


1. Dwyer JT, Melanson KJ, Sriprachy-anunt U i wsp. Dietary Treatment of Obesity. [Updated 2015 Feb 28]. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, et al., editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000. 

2. https://www.healthline.com/nutrition/boiled-egg-diet-review [dostęp 04.02.2020] 

3. Clayton ZS, Fusco E, Kern M. Egg consumption and heart health: A review. Nutrition. 2017;37:79-85. doi:10.1016/j.nut.2016.12.014

4. Richard C, Cristall L, Fleming E, et al. Impact of egg consumption on cardiovascular risk factors in individuals with type 2 diabetes and at risk for developing diabetes: a systematic review of randomized nutritional intervention studies. Can J Diabetes. 2017;41(4):453-463. doi:10.1016/j.jcjd.2016.12.002.

5. Molé PA. Impact of energy intake and exercise on resting metabolic rate. Sports Med. 1990 Aug;10(2):72-87. Review.

6. Vink RG, Roumans NJ, Arkenbosch LA i wsp. The effect of rate of weight loss on long-term weight regain in adults with overweight and obesity. Obesity (Silver Spring). 2016 Feb;24(2):321-7.

7. Reguła J.; Charakterystyka i ocena wybranych diet alternatywnych; Via Medica; Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013, tom 4, nr 3, 115–121