Fakty i Mity

Przygotowany przy współpracy z dietetykiem dr n. o zdr. Moniką Mielus. Oceniony merytorycznie przez pracowników Działu Medycznego Mylan Healthcare Sp. z o.o., Viatris 29.04.2022

Jajko to bardzo wartościowy produkt, który zawiera pełnowartościowe dla naszego organizmu białko, witaminy (A, D, E i z grupy B), składniki mineralne (żelazo)1. Większość korzystnych dla zdrowia składników i tłuszczów znajduje się w żółtku. Składniki żółtka obejmują m.in.: lecytynę, która chroni przed odkładaniem cholesterolu, cholinę, która korzystnie wpływa na funkcję zapamiętywania, oraz luteinę i zeaksantynę, które zmniejszają ryzyko degeneracji plamki żółtej, co za tym idzie- utraty wzroku. Jednak jajko zawiera również cholesterol (1 szt. około 200 mg)2. Ostatecznie uznano, że spożywanie jajek może przynieść korzyści, zarówno u osób zdrowych jak i u pacjentów obciążonych dużym ryzykiem sercowo- naczyniowym, pod warunkiem że ogólnie stosują się do zdrowej diety2.


1. dr n. med. Wnęk D.; Jajko- cenne źródło sładników odżywczych; Medycyna Praktyczna; 2017; https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/140145,jajko-cenne-zrodlo-skladnikow-odzywczych; dostęp z dnia: 29.04.2022

2. lek Godawska D.; Jeść jajka, czy nie jeść…; Medycyna Praktyczna; 2017; https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualnosci/134794,jesc-jajka-czy-nie-jesc; dostęp z dnia: 29.04.2022