Fakty i Mity

Przygotowany przy współpracy z dietetykiem dr n. o zdr. Moniką Mielus. Oceniony merytorycznie przez pracowników Działu Medycznego Mylan Healthcare Sp. z o.o., Viatris 29.04.2022

Gluten jest białkiem roślinnym znajdującym się w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie.1 Eliminacja glutenu to wyłączenie z diety m.in mąk z ziaren zawierających gluten i wszelakich produktów z nich wykonanych (pieczywo, makarony, płatki, ciasta, panierowane mięsa itp.), kasz: manny, jęczmiennej, perłowej, pęczak oraz wędlin i wyrobów mięsnych z dodatkiem glutenu2. Dieta bezglutenowa jest zalecana pacjentom ze zdiagnozowaną chorobą glutenozależną (tj. celiakia, nadwrażliwość na gluten lub choroba Duhringa) i stanowi podstawowy element terapii w tych grupach chorych3. U osób bez wymienionych schorzeń, stosowanie diety bezglutenowej jest kontrowersyjne - pozbawia m.in. źródła cennych witamin z grupy B, cynku, miedzi i błonnika pokarmowego4.


1. Wnęk D.; Gluten; Medycyna Praktyczna; https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/133862,gluten; stan z dnia: 29.04.2022

2. Celiakia. Dieta bezglutenowa. Wiedzieć więcej 2016. Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos”, Bydgoszcz 2016.

3. Michota- Katulska E. et al.; Zasadność stosowania diety bezglutenowej; Med. Rodz 2017; 20(4): 259-264

4. Diez-Sampedro A, Olenick M, Maltseva T, Flowers M. A Gluten-Free Diet, Not an  Appropriate Choice without a Medical Diagnosis. J Nutr Metab. 2019 Jul 1;2019:2438934.