Trawienie ma znaczenie, czyli co byśmy zrobili bez enzymów

Każdy z nas dostarcza swojemu ciału niezbędnych materiałów do życia, robimy to kilka razy dziennie spożywając posiłki, które dają nam siłę do codziennych czynności. Ze składnikami pokarmowymi musi sobie poradzić nasz układ pokarmowy.

Prawidłowe odżywianie, czyli trawienie i wchłanianie pokarmów, wymaga odpowiedniej koordynacji skomplikowanej czynności ruchowej oraz wydzielania różnych rodzajów enzymów rozkładających składniki pożywienia. Trawienie polega na rozkładzie przy pomocy enzymów trawiennych dużych cząsteczek pokarmowych związków organicznych (białek, tłuszczów, cukrów) na substancje małocząsteczkowe, przyswajalne przez organizm.
Trawienie rozpoczyna
się już w jamie ustnej,
gdzie przy udziale śliny następuje wstępny proces trawienia. Zawiera ona min. amylazę – enzym rozkładający wielocukry. Kolejna faza trawienia odbywa się w żołądku dzięki pepsynie – enzymowi rozkładającemu białka. Właściwe trawienie obywa się jednak dopiero gdy pokarm z żołądka trafia do jelita cienkiego – tu trafiają soki trawienne.

W trawieniu pokarmów niezbędne są enzymy produkowane i wydzielane przez tzw. gruczoły trawienne czyli wątrobę i trzustkę. Jedną z wielu funkcji wątroby jest wydzielanie żółci. Żółć nie spływa bezpośrednio do dwunastnicy, ale gromadzi się w pęcherzyku żółciowym. Podstawową rolą żółci jest tzw. emulgacja – czyli rozbicie dużych cząstek tłuszczów na mniejsze. Najważniejszym gruczołem trawiennym jest trzustka. Wydzielane przez nią enzymy są niezbędne do prawidłowego trawienia

Na podstawie:


1. http://www.poradnikzdrowie.pl/eksperci/pytania/czas-trawienia/28501/1/ [27.04.2017]
2. http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Uklad-pokarmowy-jak-trawiony-jest-pokarm.html [27.04.2017]
Jestem lekarzem, farmaceutą
lub osobą prowadzącą zaopatrzenie w produkty lecznicze.
TAK
NIE