Trawienie cukrów

Proces trawienia cukrów jest procesem wieloetapowym i w jamie ustnej zostaje tylko zapoczątkowany.

Kolejne etapy zachodzą w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego - jelitach pod wpływem
α-amylazy - enzymu
wydzielanego przez trzustkę
Jest to enzym, który w dalszym stopniu rozkłada cukry już do dosyć prostych form. Jednak w większości muszą one ulec kolejnemu etapowi rozpadu do cukrów prostych, które mogą już zostać bezpośrednio wykorzystane jako źródło energii.

Na podstawie:


1. http://www.poradnikzdrowie.pl/eksperci/pytania/czas-trawienia/28501/1/ [27.04.2017]
2. http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Uklad-pokarmowy-jak-trawiony-jest-pokarm.html [27.04.2017]
Jestem lekarzem, farmaceutą
lub osobą prowadzącą zaopatrzenie w produkty lecznicze.
TAK
NIE