Trawienie białek

Białko tak jak w przypadku cukrów nie może być ono zużyte przez organizm w formie złożonej - wcześniej musi być rozłożone do poszczególnych aminokwasów.

Proces ten jednak zapoczątkowany jest dopiero w żołądku. W prosty sposób można powiedzieć, że białko zostaje w pewien sposób wyprostowane, ułatwiając działanie enzymom trawiennym. W soku żołądkowym oprócz kwasu solnego znajduje się także wydzielany przez tzw. komórki główne żołądka enzym zwany pepsyną. Jego działanie możliwe jest także w środowisku kwaśnym i polega na rozbijaniu wewnętrznych wiązań białkowych.
Trawienie białek
w świetle jelita
zachodzi przy udziale enzymów wydzielanych przez trzustkę - proteaz i peptydaz trzustkowych . Są one głównymi białkami wchodzącymi w skład soku trzustkowego. Proteazy powodują rozkład peptydów do jeszcze krótszych łańcuchów aminokwasów, które następnie rozkładane są do poszczególnych aminokwasów przez peptydazy. W wyniku działania tych enzymów powstaje mieszanina pojedynczych aminokwasów i bardzo krótkich łańcuchów aminokwasów, które mogą już zostać bezpośrednio wykorzystane przez organizm jako składnik budulcowy.

Na podstawie:


1. http://www.poradnikzdrowie.pl/eksperci/pytania/czas-trawienia/28501/1/ [27.04.2017]
2. http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Uklad-pokarmowy-jak-trawiony-jest-pokarm.html [27.04.2017]
Jestem lekarzem, farmaceutą
lub osobą prowadzącą zaopatrzenie w produkty lecznicze.
TAK
NIE