Fakty i Mity

Przygotowany przy współpracy z dietetykiem dr n. o zdr. Moniką Mielus. Oceniony merytorycznie przez pracowników Działu Medycznego Mylan Healthcare Sp. z o.o., Viatris 29.04.2022

Zdrowie jest jednym z najważniejszych aspektów naszego życia. To jak się odżywiamy, bez wątpienia ma przełożenie na nasze zdrowie i samopoczucie. Jak więc zdrowo się odżywiać? Na początek przede wszystkim zacząć od przeglądu produktów, które do tej pory zjadamy. Czy w lodówce nie ma np. jogurtu, który powinien być dla nas źródłem białka, wapnia i witamin, a w składzie ma na drugim miejscu cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy ? A jak wygląda skład chudej szynki drobiowej ? Substancja zagęszczająca, stabilizatory, wzmacniacz smaku (benzoesan sodu), tłuszcz palmowy, azotyn sodu… Zdecydowanie nie są to substancje pomocne w zachowaniu zdrowia. Nie unikniemy ich oczywiście całkowicie, ale starajmy się je zminimalizować dokładnie czytając etykiety. Im produkt mniej przetworzony, bez substancji dodatkowych i cukru, tym korzystniej pozwoli nam to zdrowo się odżywiać. Czytając etykiety wybierajmy produkty, które w swoim składzie poza powyżej wymienionymi substancjami, nie mają jeszcze utwardzonego tłuszczu roślinnego czy dwutlenku tytanu.


1. Cecchini M, Warin L. Impact of food labelling systems on food choices and eating behaviours: a systematic review and meta-analysis of randomized studies. Obes Rev. 2016 Mar;17(3):201-10.

2. https://gis.gov.pl/zywnosc-i-woda/znakowanie-zywnosci-2/ [dostęp 20.04.2022]

3. https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/trans-fat [dostęp 20.04.2022]

4. Jovanović B. Critical review of public health regulations of titanium dioxide, a human food additive. Integr Environ Assess Manag. 2015 Jan;11(1):10-20. doi: 10.1002/ieam.1571. Epub 2014 Oct 29. Review.

5. Ludwig DS, Peterson KE, Gortmaker SL. Relation between consumption of sugar-sweetened drinks and childhood obesity: a prospective, observational analysis. Lancet. 2001 Feb 17;357(9255):505-8.