Fakty i Mity

Przygotowany przy współpracy z dietetykiem dr n. o zdr. Moniką Mielus. Oceniony merytorycznie przez pracowników Działu Medycznego Mylan Healthcare Sp. z o.o., Viatris 29.04.2022

Błonnik zwany inaczej włóknem pokarmowym to składnik z grupy węglowodanów o wysokim stopniu polimeryzacji, który nie ulega trawieniu i wchłanianiu. Głównym źródłem błonnika jest pieczywo żytnio-razowe, mieszane z dodatkiem ziaren i różnego rodzaju płatki. Oprócz tego, włókno pokarmowe można znaleźć w suszonych owocach i orzechach. Ma działanie wspomagające funkcjonowanie mikroflory w jelitach, poprawia pasaż jelitowy, zmniejsza stężenie cholesterolu, a nawet wykazano jego działanie przeciwnowotworowe.1 Bez wątpienia produkty bogate w błonnik powinny znaleźć się w diecie większości osób- jego niedobór może prowadzić do zaparć oraz zwiększa ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, takich jak: miażdzyca, kamica żółciowa i nowotwory.  Jednak spożywanie zbyt dużych ilości błonnika, może być niekorzystne- może doprowadzić do podrażnienia jelit i biegunki. Warto pamiętać o tym, że oprócz włókna pokarmowego, spożywamy również kwas fitynowy, który utrudnia wchłanianie takich składników jak wapń i żelazo. Z tych powodów, osoby chorujące na m.in. zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie dróg żółciowych czy niedokrwistość, powinny ograniczyć ilość błonnika w diecie. 2


1. Bienkiewicz M. et al.; Błonnik Pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej; Probl Hig Epidemiol; 2015; 96(1): 57-63

2. Ostrowska L.; Błonnik; Medycyna Praktyczna; 03.2012; https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67301,blonnik; dostęp z dnia: 29.04.2022