Fakty i Mity

Przygotowany przy współpracy z dietetykiem dr n. o zdr. Moniką Mielus. Oceniony merytorycznie przez pracowników Działu Medycznego Mylan Healthcare Sp. z o.o., Viatris 29.04.2022

Każdy z nas chce być zdrowy. Prawidłowy sposób żywienia jest podstawą do zachowania jak najlepszego samopoczucia i wręcz zapobiegania wielu dolegliwościom i chorobom. Czy istnieje więc „zdrowa dieta”? Jedną z najbardziej korzystnych dla zdrowia diet jest dieta śródziemnomorska. Charakteryzuje się ona wysokim spożyciem nieprzetworzonych produktów zbożowych, warzyw i owoców, orzechów, oliwy z oliwek bogatej w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, ryb obfitujących w kwasy tłuszczowe omega-3, Dieta śródziemnomorska ma dobroczynny wpływ na zapobieganie chorobom cywilizacyjnym, takim jak: cukrzyca, otyłość czy nowotwory. Ważnym aspektem jest to, że zdrowa dieta nie powinna zawierać produktów wysoko przetworzonych, które zawierają w swoim składzie np. cukier, sól, tłuszcz, konserwanty, wzmacniacze smaku i zapachu, barwniki, emulgatory, przeciwutleniacze. Do tej grupy produktów zaliczamy m.in. parówki, wędliny, słodycze, słone przekąski, kostki rosołowe, napoje gazowane itp. Dieta śródziemnomorska bez wątpienia spełnia kryteria zdrowej diety, opartej głównie na naturalnych, nieprzetworzonych produktach. Wprowadzenie zasad diety śródziemnomorskiej jako stylu codziennego żywienia zdecydowanie wyjdzie nam na zdrowie!.


1. U.S. News & World Report 2019 Best Diets. [online]: https://health.usnews.com/best-diet [dostęp 29.04.2022] 

2. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/zdrowe_diety/63640,dieta-srodziemnomorska [dostęp 29.04.2022] 

3. Szostak W.B., A. Cichocka: Dieta śródziemnomorska w chorobach sercowo-naczyniowych i cukrzycy. 2015, Wyd. Medyk, Warszawa.